Slordig gesneden krul invloed op waarde?

Discussie in 'Viool' gestart door Delftblue, 15 apr 2024.

  1. Delftblue

    Delftblue

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    60
    Dit was meer een algemene vraag uit interesse, juist omdat de krul naar mijn idee niet direct een enorm belangrijke functionele rol heeft. Tenminste, niet op zo’n manier dat ik het idee heb dat een wat minder netjes afgewerkt exemplaar van invloed is op de klank oid. Ik vroeg me alleen wel af of het iets doet met de waarde en in welke mate. De vraag was niet bedoeld om te bezien of het instrument de vraagprijs waard is. Daarvoor zijn er immers tig andere variabelen ook allemaal van invloed, waarbij de voor ons belangrijkste (de klank) vaak ergens onder aan het lijstje staat (zo niet geheel afwezig is) bij de taxatie van een instrument. Begrijpelijk ook, want wat de een prachtig vindt kan de ander totaal niet aanspreken.

    Vandaag heeft onze dochter heerlijk in de stad gespeeld. Ook in de buitenlucht draagt de viool ver. Ze was prima te horen. Uiteindelijk kwam ze een meisje tegen dat versterkt stond te spelen, die speelde een nummer wat onze dochter ook speelt en dus heeft ze gevraagd of ze een stukje mee mocht spelen. Erg leuk. En we zagen daar duidelijk verschil, want onze dochter was akoestisch net zo goed, zo niet zelfs beter te horen dan dat andere meisje versterkt.

    Morgen mag ze viool mee naar het leerlingenconcert dat vanuit haar lessen word georganiseerd. Ergens in de komende twee weken gaan we weer naar de vioolbouwer. Daarna zal ik hier wat foto’s plaatsen.
     
  2. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    90
    Krul en waarde?

    Zijn er niet ruwweg 2 marktsegmenten?:
    1) Violen met een herkomst (bouwer, school) van naam en faam in de hogere prijsklasse (zeg prijs > € 30,000 ?). Bespeelbaarheid en klank hebben hier minder invloed op de prijs.
    2) Violen voor de gewone muzikant. Hier zijn bespeelbaarheid en klank van meer invloed op de prijs.

    Ik neem aan dat u zoekt in segment 2.

    Stel je hebt een viool met een lelijke krul.
    De kans dat de originele krul op de viool zit is groot, immers welke handelaar zou een mooie originele voor een lelijke vervangen?

    Je zit dan met een viool die door iemand is gemaakt die minder goed was in krullen snijden. De kans dat de bouwer wel goed was in de andere onderdelen is lager dan bij violen waarvan de krul fantastisch is. Al is er bij die laatste categorie ook de mogelijkheid dat een prachtkrul is gemonteerd op een minder geslaagde romp. (Poging om een viool te catapulteren van segment 2 naar 1? Of verder omhoog binnen segment 1?).

    Ik denk daarom dat een minder geslaagde krul een signaal is voor een minder geslaagde instrument. Op zichzelf verwacht ik hier geen bijzonder prijsdrukkend effect door de krul, aangezien krul en body vermoedelijk bij elkaar horen.

    Maar men kan bij toeval een heel prettig bespeelbaar instrument in deze groep aantreffen. Ik behoor tot die gelukkigen, maar dan weer wel met een prima krul.
     
  3. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    902
    Het gaat hier steeds overeen slordig gesneden krul, maar als ik naar de foto kijk vraag ik me af of iemand wat hout onderaan krul heeft verwijderd om meer ruimte voor de A snaar te maken, wellicht was het vervangen van de naar lastig om het gaatje in de stempen lastig te bereiken was? Verder lijkt me de krul wel in orde, duidelijk handwerk en niet de symmetrie van een CNC frees maar dat is wel charmant?
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.290
    Homepage:
    Op foto IMG_4290.jpeg (reactie#1) is te zien dat de krul verhalst is, dus uw redenering gaat niet op.

    Ik ken wel een gemaakte toegang aan de onderkant van de krul voor dat doel, maar aan de bovenkant is er altijd ruimte genoeg. Het is daar een kwestie van de pin draaien tot het gaatje voor de snaar toegankelijk wordt. Desnoods gebruik maken van een pincet.
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.920
    Homepage:
    Leuk geredeneerd, maar de kans is groot dat bij een doorsnee viool uit de massaproductie uit Markneukirchen/Schönbach of Mirecourt hals, bladen en krans echt niet door dezelfde arbeider is vervaardigd: integendeel!
     
  6. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    90
    Lijkt me dat dit geen tegenargument is. Bij verhalsen blijft de krul bij de doos. Toch? ;)

    Maar mijn reactie was hogelijk speculatief.
     
  7. Delftblue

    Delftblue

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    60
    Het zijn ook meer de windingen die niet zo strak zijn afgewerkt naar mijn mening. En dat heeft niets te maken met het al dan niet toegankelijk zijn van de A-snaar de rest van de viool is wel gewoon netjes en secuur gebouwd. En bij het verhalzen vonden ze de originele krul blijkbaar wel de moeite waard om weer terug te plaatsen… het blijft me wel fascineren. Tegelijkertijd, je ziet het alleen als je echt goed kijkt van dichtbij, dus een ramp is het zeker niet.
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.290
    Homepage:
    Ik bedoelde eigenlijk dat bij het verhalsen van de krul de originele krul weer wordt gebruikt. Daarbij is de kans dat er een andere krul (met hals) wordt geplaatst erg klein. Volgens mij bedoelen we hetzelfde.
     
  9. Delftblue

    Delftblue

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    60
    Inmiddels is hier de kogel door de kerk en hebben we het instrument aangeschaft voor onze dochter. Voor de mensen die hebben gevraagd naar het gehele instrument hierbij een aantal foto’s.

    Deze viool is ooit gekocht door een vrouw die er haar hele leven op heeft gespeeld en er altijd goed voor heeft gezorgd waardoor hij in een goede staat verkeert. In de familie speelde niemand anders, waardoor ze hem in consignatie hebben gedaan en hij dus nu bij ons terecht is gekomen. Onze dochter in haar nopjes is en wij ook erg blij zijn met dit instrument voor haar. Hij klinkt prachtig en we hopen dat ze er nog hele lange tijd mooie dingen mee mag doen.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  10. JanJan

    JanJan

    Lid geworden:
    17 nov 2019
    Berichten:
    39
    Van harte gefeliciteerd! Als jullie tevreden zijn is het toch prima. Die krul valt mij achteraf gezien best mee. Misschien niet het mooiste instrument qua materiaal, maar een schitterend vlammend achterblad en een fijngenerfd voorblad zijn ook niet altijd de bepalende factor voor een verfijnde klank. Voor een 18e eeuws instrument ziet deze er nog netjes uit. Weinig barstjes door werking van het hout door de jaren heen. Er zit zelfs nog een etiket in, wat het soms nog wat leuker maakt om de herkomst te achterhalen. De glans van de lak valt mij wel op. Misschien komt het door de foto's. Veel plezier en laat dochter maar flink studeren. ;)
     
  11. Delftblue

    Delftblue

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    60
    Er zit inderdaad een etiket in. Daarvan is het niet met zekerheid te zeggen of deze echt is. De bouwstijl en periode komen wel overeen met de maker op het label (Jean Charles). De vioolbouwer heeft geen andere bevestigd echte violen van deze maker kunnen vinden. Hij heeft de maker voor ons opgezocht in het boek zodat we er een foto van konden maken en we die info ook zelf hebben.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  12. Delftblue

    Delftblue

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    60
    De lak heeft inderdaad wel wat glans, maar op de foto wordt dat wel wat versterkt. De lak is nog echt in hele goede staat, net als de hele viool eigenlijk. Er is al die jaren goed voor het instrument gezorgd
     
  13. JanJan

    JanJan

    Lid geworden:
    17 nov 2019
    Berichten:
    39
    Laat dochter maar lekker genieten en spelen op haar nieuwe viool. :)
    Wie weet wat de toekomst brengt. :rolleyes:
     
  14. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    775
    Leuk instrument! Rustiek maar met karakter, gefeliciteerd.
     
    JanJan vindt dit leuk.
  15. Delftblue

    Delftblue

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    60
    Dank! De vioolbouwer vond het ook een interessant instrument dat iets toevoegde aan zijn collectie. Voor hem was dat de eis om iets in consignatie te nemen. Hij gaf aan dat het wel een handgebouwd instrument is, geen atelier werk. Leuk om te weten, maar dat was voor ons zeker geen eis, enige eisen die we hadden was een viool in goede staat met een klank die onze dochter mooi vindt en die past binnen het door ons opgegeven budget. Behalve dat we de klank erg mooi vinden, vinden we het zelf om te zien ook wel een mooie viool. Niet geheel onprettig.

    @JanJan, ze heeft net Meditation Thaïs afgerond en is een tijdje aan de slag geweest met Czardas. Paganini laten we nog even lekker links liggen gok ik zo, hahaha. Eerst de uptempo stukken uit Czardas maar echt goed onder de knie krijgen.
     
  16. RolandS

    RolandS

    Lid geworden:
    24 apr 2009
    Berichten:
    90
    Dank voor de foto's. Ziet er leuk uit.

    Ik zou jullie vioolbouwer hier even naar laten kijken. De knik lijkt me niet goed voor de g-snaar.

    Of is dit onbegonnen werk?

    Snaar.jpeg
     
  17. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    902
    Zo te zien zit de G-snaar ook op de winding van de stemschroef tegen de wang van de kast aan, als die daar klemt is er een grote kans op breuk van de snaar. Als de G-snaar naar iets naar rechts wordt geschoven is de knik ook veel minder.
     
  18. Delftblue

    Delftblue

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    60
    Ik zal de snaar er wel even opnieuw op zetten, denk dat het dan inderdaad grotendeels is opgelost. Aan de andere kant: mijn dochter heeft de viool 4 weken op proef gehad en flink veel gespeeld, dus die snaarbreuk zal meevallen. Toch neem ik liever geen risico, zou jammer zijn als we gelijk een nieuwe G-snaar mogen gaan kopen…
     
  19. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    902
    Als de snaar klem zit, kan die al meteen na het opzetten breken, meteen als je er spanning op zet - dat heeft niet zoveel te maken met hoe lang erop gespeeld wordt. Helemaal opnieuw opzetten is ook niet nodig, het is voldoende om de snaar even te ontspannen, en een duwtje te geven om de afstand tot de wang wat groter te maken. Niet te veel, als de snaar te veel naar rechts zit trekt de spanning van de naar de stempen uit het gat.
     
    Laatst bewerkt: 12 mei 2024 om 21:28
  20. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.290
    Homepage:
    Als ik de getoonde foto van de krul zo zie, lijkt het wel alsof beide wangen aan de dikke kant zijn waardoor de tussenruimte in de sleutelkast te smal is. Dat heeft weer tot gevolg dat de buitenste snaren een hoek moeten maken, ook al zouden de G en E anders worden opgewikkeld om de stemsleutel.
    Het kan ook zijn dat de verdeling van de tussenruimte op het kielhoutje voor de vier snaren nèt even te breed is en dan kom je niet goed uit.
     

Deel Deze Pagina